Koszyk Twój koszyk jest pusty ...

Kategorie

Zmiana języka

PolskiAngielski

Waluta

Producenci

? ? ? ? Transglutaminaza Meat Glair 901, 1kG for professionals
Transglutaminaza Meat Glair 901, 1kG for professionals

Transglutaminaza Meat Glair 901, 1kG for professionals

Dostępność: Na zamówienie

Czas wysyłki: 14 dni

Numer katalogowy: TG-901

Stan magazynowy: 100 kg


Ceny widoczne po zalogowaniu
  • Opis produktu
  • Do pobrania (2)
  • Recenzje produktu (0)
MeatGlair Transglutaminaza Tg-901
(for professional applications) 


preparat transglutaminazy przeznaczony do rekonstrukcji mięs

Czym jest Preparat Transglutaminazy MeatGlair TG-901?

 
Transglutaminaza (zwana inaczej ?Mięsnym Klejem ? Meat Glue?, jest naturalnym enzymem, który ma zdolność do łączenia (sieciowania) białek.

Transglutaminaza MeatGlair TG-901 jest preparatem zawierającym wysokoaktywny enzym transglutaminazę przeznaczonym do rekonstrukcji mięsa. Enzym idealnie nadaje się nawet do przygotowywania mięs trudnych do dalszej obróbki również gotowanych. Idealnie nadaje się do łączenia różnogatunkowych mięs.

Sposoby użycia  MeatGlair TG-901

Masa mięsna może być posypana preparatem ?na sucho?. Może być wymieszana z 4 objętościami wody przybierając postać rzadkiej zaprawy.  Można również dodawać bezpośrednio do zmielonej mieszaniny mięsnej. Jest bezpieczny i łatwy w użyciu.

Standardowe użycie wynosi od 0,8 do 1,0 % w masie mięsnej lub w roztworze.

Pakiet Profesjonalny zawiera wystarczającą ilość dla 220-300 kg.
 
Uwaga: Transglutaminaza wystawiona na działanie tlenu traci swoją aktywność. Aby uniknąć strat, zalecamy zakup niewielkich porcji preparatu, a dużych wyłącznie tylko wtedy, gdy wykorzystana zostanie w krótkim czasie. Nieotwarte opakowania mają trwałość około 18 miesięcy.

Czym jest Transglutaminaza lub ?Mięsny Klej ? Meat Glue??

Transglutaminaza (TG-901 zwana inaczej ?Mięsnym Klejem ? Meat Glue?, jest naturalnym enzymem, który ma zdolność do łączenia (sieciowania) białek.

Gdy surowe mięso po poddaniu działania TG, zachowuje dłużej swój wygląd oraz wytrzymałość.  

Podstawowe zastosowania transglutaminazy obejmują:
  • Przygotowywanie jednakowych porcji , które gotują się równomiernie, dobrze wyglądają, przy zmniejszeniu ilości odpadów.
  • Wiązania mieszanek mięsnych, takich jak kiełbasy, bez osłonek.
  • Wykonywanie kombinacji mięsnych takich jak boczek i przegrzebki.
  • Wytwarzanie specjalnych dań, takich jak mięsne kluski, mięsno warzywne pasty itp.
Dodatkowo, wśród innych zastosowań, za pomocą TG można zagęścić żółtka jaj, wzmocnić mieszanki ciast, dokonać zagęszczenia systemów mlecznych i zwiększenia wydajności produkcji tofu.
 
 
Jak działa Transglutaminaza?

Transglutaminaza jest enzymem naturalnie występującym u roślin, zwierząt i bakterii.

Enzymy są białkami, które działają jako katalizatory reakcji chemicznych; przyspieszają te reakcje, a w niektórych przypadkach powodują, że reakcje te występują (które w przypadku braku ich obecności by nie zaszły).

Transglutaminaza wiąże ze sobą cząsteczki białka za pomocą (bardzo wytrzymałych) wiązań kowalencyjnych poprzez łączenie aminokwasów glutaminy i lizyny.

Czy Transglutaminaza jest bezpieczna?

Transglutaminaza jest bezpiecznym enzymem, nie szkodzi zdrowiu człowieka. TG jest dezaktywowana przez większość technik gotowania i nie nadaje żywności zapachu i posmaku. TG jest klasyfikowana przez FDA jako produkt GRAS (ogólnie uznany za bezpieczny), kiedy jest stosowana w  prawidłowy sposób.

Enzym występuje powszechnie w przyrodzie, bierze udział w wielu reakcjach fizjologicznych, zwierząt i człowieka w tym np. krzepnięciu krwi. Stanowi również bardzo ważne narzędzie w przetwórstwie żywności.Wiązania formowane przez transglutaminazę wykazują wysoką odporność na degradację proteolityczną. Te zdolności wykorzystywane się do poprawy właściwości funkcjonalnych produktów mięsnych. Sieciowanie białek znajduje zastosowanie w technologii żywności ? głównie przy ulepszaniu właściwości białek w produktach żywnościowych, tj. emulsyfikacja, zestalenie, lepkość jak i termo-stabilność.

Transglutaminaza jest używana również jako czynnik wiążący w procesach przetwarzania wysokobiałkowych produktów spożywczych (np. szynka, surimi) w celu ulepszania ich tekstury (spoistości, twardości i kruchości), stąd bywa nazywana ?klejem do mięs? - (meat glue).

Aktywność powyżej > 150u/g

 

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję

Pozostałe produkty z kategorii
PROTEAZA NEUTRALNA (Bacillus subtilis)

PROTEAZA NEUTRALNA (Bacillus subtilis)

Ceny widoczne po zalogowaniu
MeatGlair (100g) for home & kitchen

MeatGlair (100g) for home & kitchen

Ceny widoczne po zalogowaniu
Oprogramowanie sklepu shopgold.pl
Do działania sklepu konieczna jest włączona obsługa Javascript oraz Ciasteczek (cookies).