Koszyk Twój koszyk jest pusty ...

Kategorie

Zmiana języka

PolskiAngielski

Waluta

Producenci

? ? ? ? MeatGlair Transglutaminaza Tg-HT (>2000u/g), 500gr
MeatGlair Transglutaminaza Tg-HT (>2000u/g), 500gr

MeatGlair Transglutaminaza Tg-HT (>2000u/g), 500gr

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Stan magazynowy: 1 kg

Stan produktu: Nowy


Ceny widoczne po zalogowaniu
  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)

MeatGlair HT
wysokoaktywny preparat transglutaminazy do bardzo profesjonalnych zastosowań spożywczych
(aktywność > 2000u/g)

Czym jest Preparat Transglutaminazy MeatGlair TG-HT?
 
MeatGlair Transglutaminaza HT  jest preparatem zawierającym enzym transglutaminazę do zastosowanym w wymagających bardzo wysokiej aktywności enzymatycznej aplikacjach spożywczych. Enzym idealnie nadaje się nawet do przygotowywania mięs trudnych do dalszej obróbki szczególnie gotowanych.

Sposoby użycia  MeatGlair TG-HT
Masa mięsna może być posypana preparatem ?na sucho?. Może być wymieszana z 4 objętościami wody przybierając postać rzadkiej zaprawy.  Można również dodawać bezpośrednio do zmielonej mieszaniny mięsnej. Jest bezpieczny i łatwy w użyciu.

Zastosowanie: 0,08 - 0,1 % w masie mięsnej lub w roztworze, preparat przeznaczony do zastosowanie w postaci zliofilizowanego proszku.

Preparat Transglutaminazy TG-HT można również zastosować do łączenia osłonek białkowych, jelit cielęcych, wieprzowych, baranich.  W tym celu należy rozprowadzić w miarę równomiernie proszek zawierający enzym na zakończeniu osłonki (jelita). Nałożyć fragment osłonki (jelita) z którym ma zostać wytworzone połączenie szczelnie na wcześniej przygotowany i posypany proszkiem fragment (UWAGA należy dokładnie usunąć zalegające pęcherzyki powietrza). Tak utworzone połączenie można owinąć  folią typu ?stretch? aby zwiększyć docisk i ograniczyć dostęp powietrza. Pozostawić na 12h w temp. 0-100C (optimum +40C).

Czym jest Transglutaminaza lub ?Mięsny Klej ? Meat Glue??
Transglutaminaza (zwana inaczej ?Mięsnym Klejem ? Meat Glue?, jest naturalnym enzymem, który ma zdolność do łączenia (sieciowania) białek.
Gdy surowe mięso po poddaniu działania TG, zachowuje dłużej swój wygląd oraz wytrzymałość.  
Podstawowe zastosowania transglutaminazy obejmują:
  • Przygotowywanie jednakowych porcji, które gotują się równomiernie, dobrze wyglądają, przy zmniejszeniu ilości odpadów.
  • Wiązania mieszanek mięsnych, takich jak kiełbasy, bez osłonek.
  • Wykonywanie kombinacji mięsnych takich jak boczek i przegrzebki.
  • Wytwarzanie specjalnych dań, takich jak mięsne kluski, mięsno warzywne pasty itp.
Dodatkowo, wśród innych zastosowań, za pomocą TG można zagęścić żółtka jaj, wzmocnić mieszanki ciast, dokonać zagęszczenia systemów mlecznych i zwiększenia wydajności produkcji tofu.
 
Jak działa Transglutaminaza?
Transglutaminaza jest enzymem naturalnie występującym u roślin, zwierząt i bakterii.
Enzymy są białkami, które działają jako katalizatory reakcji chemicznych; przyspieszają te reakcje, a w niektórych przypadkach powodują, że reakcje te występują (które w przypadku braku ich obecności by nie zaszły).Transglutaminaza wiąże ze sobą cząsteczki białka za pomocą (bardzo wytrzymałych) wiązań kowalencyjnych poprzez łączenie aminokwasów glutaminy i lizyny.

Czy Transglutaminaza jest bezpieczna?
Transglutaminaza jest bezpiecznym enzymem, nie szkodzi zdrowiu człowieka. TG jest dezaktywowana przez większość technik gotowania i nie nadaje żywności zapachu i posmaku. TG jest klasyfikowana przez FDA jako produkt GRAS (ogólnie uznany za bezpieczny), kiedy jest stosowana w  prawidłowy sposób.
 
All right reserved Novazym Polska.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję

Pozostałe produkty z kategorii
PROTEAZA NEUTRALNA (Bacillus subtilis)

PROTEAZA NEUTRALNA (Bacillus subtilis)

Ceny widoczne po zalogowaniu
MeatGlair (100g) for home & kitchen

MeatGlair (100g) for home & kitchen

Ceny widoczne po zalogowaniu
Oprogramowanie sklepu shopgold.pl
Do działania sklepu konieczna jest włączona obsługa Javascript oraz Ciasteczek (cookies).