Koszyk Twój koszyk jest pusty ...

Kategorie

Zmiana języka

PolskiAngielski

Waluta

Producenci

Nizyna, preparat liofilizowany

Nizyna, preparat liofilizowany

Dostępność: Na zamówienie

Czas wysyłki: 14 dni

Numer katalogowy: NZ-100

Stan magazynowy: 100 kg


Ceny widoczne po zalogowaniu
  • Opis produktu
  • Do pobrania (5)
  • Recenzje produktu (0)
NIZYNA (food grade) (2,5%)

Wprowadzenie

Nizyna jest polipeptydem produkowanym w procesie fermentacji przez wybrane szczepy paciorkowców mlekowych Lactococcus lactis, należącym do grupy B klasy I bakteriocyn, związków o charakterze bakteriobójczym. W ludzkim żołądku i jelitach trawiona jest do aminokwasów przez alfa?chymotrypsynę. Użycie antybiotyku nie wpływa na florę bakteryjną i jej odporność lekową i krzyżową.
 
Efektywność:
  • Nizyna jest dopuszczonym do obrotu nietoksycznym i skutecznym dodatkiem do żywności (konserwant o symbolu E234).
  • Działa w dużym stopniu na bakterie Gram-dodatnie, w szczególności te produkujące przetrwalniki i rozmnażające się głównie w psującej się żywności: Clostridium botulinum, Staphylococcus aureus, Streptococcus hemolyticus, Listeria monocytogenes, Bacillus stearothermophilus, Bacillus subtilis i in.
  • Zastosowanie nizyny znacznie usprawnia i skraca proces konserwacji żywności za pomocą wysokiej temperatury ? obniżenie jej pozytywnie wpływa na jakość, smak i konsystencję konserwowanej żywności, co wydłuża okres jej trwałości oraz minimalizuje koszty produkcji.
 
Bezpieczeństwo
Nizyna jest polipeptydem rozkładanym przez proteinazy do aminokwasów w procesie trawienia. Tym sposobem nie wpływa na florę bakteryjną w jelitach i nie przyczynia się do rozwoju odporności lekowej. Ponadto nie prowadzi do rozwoju odporności krzyżowej z innymi atybiotykami. Badania nad toksycznością nizyny wykazały, że antybiotyk jest bezpieczny, nietoksyczny oraz niepatogenny.
 
Zastosowanie
Obecnie stosowana jest w wielu procesach przetwarzania żywności, takiej jak peklowane mięso, nabiał, produkty białkowe pochodzenia roślinnego, puszkowana, jak i termo-przetwarzana i hermetycznie pakowana żywność; znajduje ponadto zastosowania w branży kosmetycznej, medycznej czy przy produkcji środków ochrony zdrowia.
 
Właściwości przeciwbakteryjne

Nizyna skutecznie hamuje rozwój w szczególności przetrwalnikowych bakterii Gram-dodatnich. Nie wpływa na bakterie Gram-ujemne, drożdże ani pleśnie. W pewnych warunkach (zamrażanie, ogrzewanie, niskie pH czy obecność EDTA) bakteriozyna może wpływać jednak na bakterie Gram-ujemne, takie jak Salmonella spp., Shigella spp., Klebsiella spp., Escherichia coli i in.
 
Sposób użycia / zalecana dawka

Ogólnie zalecana dawka: 0,05 ? 0,1 g/kg. Określenie dokładnej ilości antybiotyku zależy od produktu, jakości materiału, procesu, okresu trwałości, warunków przechowywania, itp..
 
Stabilność

Nizyna wykazuje najwyższą stabilność w warunkach niskiego pH. Jest wciąż aktywna po 30-minutowej inkubacji w 121oC w roztworze o pH 2; aktywność spada już do 47% po 30-minutowej inkubacji w 110oC w roztworze odtłuszczonego mleka o pH 6,5; błyskawiczna dezaktywacja następuje już po 30-minutach w 63oC przy pH 11.
 
Specyfikacja

Dostępna w roztworach soli i glukozy o aktywności 1100 IU, jak i w koncentracji 10000 IU.
Rozpuszczalność nizyny w różnych rozpuszczalnikach
Rozpuszczalnik Rozpuszczalność (mg/ml) Aktywność (IU/ml)
Woda destylowana (pH 5,9) 50 2 x 106
Woda pitna (pH 7,1) 49 1,96 x 106
Roztwór HCl (0,02 N) 118 4,72 x 106
Roztwór NaCl (2 %) 47,9 1,91 x 106
Odtłuszczone mleko 87,5 3,5 x 106
 
Opakowania dostępne: 1kG, 25kG

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję

Pozostałe produkty z kategorii
Natamycyna

Natamycyna

Ceny widoczne po zalogowaniu
Nizyna, preparat czysty

Nizyna, preparat czysty

Ceny widoczne po zalogowaniu
Oprogramowanie sklepu shopgold.pl
Do działania sklepu konieczna jest włączona obsługa Javascript oraz Ciasteczek (cookies).