Koszyk Twój koszyk jest pusty ...

Kategorie

Zmiana języka

PolskiAngielski

Waluta

Producenci

? ? ? ? MeatGlair Transglutaminaza Tg-HT (>2000u/g), 500gr
MeatGlair Transglutaminaza Tg-HT (>2000u/g), 500gr

MeatGlair Transglutaminaza Tg-HT (>2000u/g), 500gr

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Stan magazynowy: 1 kg

Stan produktu: Nowy


Ceny widoczne po zalogowaniu
  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)

MeatGlair HT
wysokoaktywny preparat transglutaminazy do bardzo profesjonalnych zastosowań spożywczych
(aktywność > 2000u/g)

Czym jest Preparat Transglutaminazy MeatGlair TG-HT?
 
MeatGlair Transglutaminaza HT  jest preparatem zawierającym enzym transglutaminazę do zastosowanym w wymagających bardzo wysokiej aktywności enzymatycznej aplikacjach spożywczych. Enzym idealnie nadaje się nawet do przygotowywania mięs trudnych do dalszej obróbki szczególnie gotowanych.

Sposoby użycia  MeatGlair TG-HT
Masa mięsna może być posypana preparatem ?na sucho?. Może być wymieszana z 4 objętościami wody przybierając postać rzadkiej zaprawy.  Można również dodawać bezpośrednio do zmielonej mieszaniny mięsnej. Jest bezpieczny i łatwy w użyciu.

Zastosowanie: 0,08 - 0,1 % w masie mięsnej lub w roztworze, preparat przeznaczony do zastosowanie w postaci zliofilizowanego proszku.

Preparat Transglutaminazy TG-HT można również zastosować do łączenia osłonek białkowych, jelit cielęcych, wieprzowych, baranich.  W tym celu należy rozprowadzić w miarę równomiernie proszek zawierający enzym na zakończeniu osłonki (jelita). Nałożyć fragment osłonki (jelita) z którym ma zostać wytworzone połączenie szczelnie na wcześniej przygotowany i posypany proszkiem fragment (UWAGA należy dokładnie usunąć zalegające pęcherzyki powietrza). Tak utworzone połączenie można owinąć  folią typu ?stretch? aby zwiększyć docisk i ograniczyć dostęp powietrza. Pozostawić na 12h w temp. 0-100C (optimum +40C).

Czym jest Transglutaminaza lub ?Mięsny Klej ? Meat Glue??
Transglutaminaza (zwana inaczej ?Mięsnym Klejem ? Meat Glue?, jest naturalnym enzymem, który ma zdolność do łączenia (sieciowania) białek.
Gdy surowe mięso po poddaniu działania TG, zachowuje dłużej swój wygląd oraz wytrzymałość.  
Podstawowe zastosowania transglutaminazy obejmują:
  • Przygotowywanie jednakowych porcji, które gotują się równomiernie, dobrze wyglądają, przy zmniejszeniu ilości odpadów.
  • Wiązania mieszanek mięsnych, takich jak kiełbasy, bez osłonek.
  • Wykonywanie kombinacji mięsnych takich jak boczek i przegrzebki.
  • Wytwarzanie specjalnych dań, takich jak mięsne kluski, mięsno warzywne pasty itp.
Dodatkowo, wśród innych zastosowań, za pomocą TG można zagęścić żółtka jaj, wzmocnić mieszanki ciast, dokonać zagęszczenia systemów mlecznych i zwiększenia wydajności produkcji tofu.
 
Jak działa Transglutaminaza?
Transglutaminaza jest enzymem naturalnie występującym u roślin, zwierząt i bakterii.
Enzymy są białkami, które działają jako katalizatory reakcji chemicznych; przyspieszają te reakcje, a w niektórych przypadkach powodują, że reakcje te występują (które w przypadku braku ich obecności by nie zaszły).Transglutaminaza wiąże ze sobą cząsteczki białka za pomocą (bardzo wytrzymałych) wiązań kowalencyjnych poprzez łączenie aminokwasów glutaminy i lizyny.

Czy Transglutaminaza jest bezpieczna?
Transglutaminaza jest bezpiecznym enzymem, nie szkodzi zdrowiu człowieka. TG jest dezaktywowana przez większość technik gotowania i nie nadaje żywności zapachu i posmaku. TG jest klasyfikowana przez FDA jako produkt GRAS (ogólnie uznany za bezpieczny), kiedy jest stosowana w  prawidłowy sposób.
 
All right reserved Novazym Polska.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję

Pozostałe produkty z kategorii
MeatGlair (100g) for home & kitchen

MeatGlair (100g) for home & kitchen

Ceny widoczne po zalogowaniu
PROTEAZA NEUTRALNA (Bacillus subtilis)

PROTEAZA NEUTRALNA (Bacillus subtilis)

Ceny widoczne po zalogowaniu
Oprogramowanie sklepu shopgold.pl
Do działania sklepu konieczna jest włączona obsługa Javascript oraz Ciasteczek (cookies).