Natamycyna
(ze Streptomyces natalensis)Natamycyna jest naturalnym konserwantem do żywności pochodzącym ze szczepu Streptomyces natalensis hamującym wzrost pleśni i drożdży, będących źródłem powstawania niebezpiecznych toksyn w żywności przetworzonej. Komercyjne produkty nantamycyny o 50% zawartości już w małej dawce pozwalają na uniknięcie zepsucia żywności, którego powodem są w głównej mierze pleśnie oraz drożdże. Zastosowanie preparatu nie ma wpływu na wzrost bakterii w tym probiotycznych stosowanych bardzo często w produkcji jogurtów i serów oraz niektórych wędlin. Dodatek natamycyny nie ma wpływu na procesy naturalnej fermentacji.
Wzór: C33H47NO13 Masa 665.75 g/mol Właściwości fizyczne Natamycyna występuje w postaci od białawego do kremowego proszku, bez wyraźnego zapachu. Natamycyna w postaci krystalicznej jest bardzo stabilna, jest słabo rozpuszczalna w wodzie i w większości rozpuszczalników organicznych. W temperaturze pokojowej rozpuszczalność natamycyny wynosi około 50 mg na litr wody. Jej słaba rozpuszczalność sprawia, że nadaje się do obróbki powierzchniowej żywności. Natamycyna pozostaje zwykle na powierzchni żywności, gdzie rosną pleśń i drożdże. Nie dotyczy to procesu fermentacji żywności poddanej obróbce.
Właściwości chemiczne:Jak widać z jego struktury molekularnej, Natamycyna jest polienem, w którym struktura tetraenu odgrywa ważną rolę w przeciwstawianiu się rozwojowi pleśni i drożdży, czyniąc ją jednak wrażliwą na procesy utleniania i działanie promieniowa ultrafioletowego. Właściwość mikrobiologiczne Natamycyny mogą skutecznie hamować wzrost większości drożdży i grzybów. Nie ma wpływu na rozwój bakterii i wirusów. Już w dawce 1-10mg/kg całkowicie hamują rozwój drożdży i pleśni w żywności. Aktywność i stabilność: Skuteczność natamycyny jest określana przez jej stężenie oraz jej stabilność. Poniższe czynniki, takie jak PH, temperatura, światło, tlenki, metale ciężkie, wpływają na stabilność natamycyny. Zazwyczaj zalecane jest używanie natamycyny w PH w zakresie od 4 do 7, w zacienionym i chłodnym miejscu.
Zastosowanie:
Poprzez dodanie - rozpylenie lub zanurzenie do serów, soków, ciast i produktów marynowanych. Hamuje rozwój większości drożdży i pleśni.
Specyfikacja: Nantamycyna w postaci koncentratu, 50% NaCl, glukoza, laktoza. Warunki przechowywania: Przechowywać w hermetycznym i ciemnym miejscu na nie więcej niż dwa lata w temperaturze poniżej 10 ° C. Standardy:
Natamycyna może być wykorzystywana do serów, produktów mięsnych, wypieków, soków, dżemów, produktów marynowanych, jedzenia które ma tendencję do rozwijania się pleśni oraz do obróbki powierzchni urządzeń i do przetwarzania żywności.
Pakowanie: 0,5kG / opakowanie próżniowe; 1kG / opakowanie próżniowe. |
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Napisz recenzję