NIZYNA (preparat czysty)
Wprowadzenie
Nizyna jest polipeptydem produkowanym w procesie fermentacji przez wybrane szczepy paciorkowców mlekowych Lactococcus lactis, należącym do grupy B klasy I bakteriocyn, związków o charakterze bakteriobójczym. W ludzkim żołądku i jelitach trawiona jest do aminokwasów przez alfa?chymotrypsynę. Użycie antybiotyku nie wpływa na florę bakteryjną i jej odporność lekową i krzyżową.
Efektywność:
- Nizyna jest dopuszczonym do obrotu nietoksycznym i skutecznym dodatkiem do żywności (konserwant o symbolu E234).
- Działa w dużym stopniu na bakterie Gram-dodatnie, w szczególności te produkujące przetrwalniki i rozmnażające się głównie w psującej się żywności: Clostridium botulinum, Staphylococcus aureus ( w tym MRSA), Streptococcus hemolyticus, Listeria monocytogenes, Bacillus stearothermophilus, Bacillus subtilis i in.
- Zastosowanie nizyny znacznie usprawnia i skraca proces konserwacji żywności za pomocą wysokiej temperatury ? obniżenie jej pozytywnie wpływa na jakość, smak i konsystencję konserwowanej żywności, co wydłuża okres jej trwałości oraz minimalizuje koszty produkcji.
Bezpieczeństwo
Nizyna jest polipeptydem rozkładanym przez proteinazy do aminokwasów w procesie trawienia. Tym sposobem nie wpływa na florę bakteryjną w jelitach i nie przyczynia się do rozwoju odporności lekowej. Ponadto nie prowadzi do rozwoju odporności krzyżowej z innymi atybiotykami. Badania nad toksycznością nizyny wykazały, że antybiotyk jest bezpieczny, nietoksyczny oraz niepatogenny.
Zastosowanie
Obecnie stosowana jest w wielu procesach przetwarzania żywności, takiej jak peklowane mięso, nabiał, produkty białkowe pochodzenia roślinnego, puszkowana, jak i termo-przetwarzana i hermetycznie pakowana żywność; znajduje ponadto zastosowania w branży kosmetycznej, medycznej czy przy produkcji środków ochrony zdrowia.
Właściwości przeciwbakteryjne
Nizyna skutecznie hamuje rozwój w szczególności przetrwalnikowych bakterii Gram-dodatnich. Nie wpływa na bakterie Gram-ujemne, drożdże ani pleśnie. W pewnych warunkach (zamrażanie, ogrzewanie, niskie pH czy obecność EDTA) bakteriozyna może wpływać jednak na bakterie Gram-ujemne, takie jak Salmonella spp., Shigella spp., Klebsiella spp., Escherichia coli i in.
Stabilność
Nizyna wykazuje najwyższą stabilność w warunkach niskiego pH. Jest wciąż aktywna po 30-minutowej inkubacji w 121oC w roztworze o pH 2; aktywność spada już do 47% po 30-minutowej inkubacji w 110oC w roztworze odtłuszczonego mleka o pH 6,5; błyskawiczna dezaktywacja następuje już po 30-minutach w 63oC przy pH 11.
Specyfikacja
Aktywność >1 x 106 IU/gr