MeatGlairTransglutaminaza Tg-ME(professional applications) preparat transglutaminazy do poprawy struktury mięs i produktów mięsnych
Czym jest Preparat Transglutaminazy MeatGlair TG-ME?
Transglutaminaza MeatGlair TG-ME jest preparatem zawierającym enzym transglutaminazę optymalizowanym do poprawy tekstury mięs i produktów mięsnych.
Sposoby użycia MeatGlair TG-ME
Standardowe użycie wynosi od 0,8 do 1,0 % w masie mięsnej lub w roztworze.
produkt dostępny wyłącznie w pakiecie profesjonalnym zawiera wystarczającą ilość dla 220-300 kg mięsa.
Uwaga: Transglutaminaza wystawiona na działanie tlenu traci swoją aktywność. Aby uniknąć strat, zalecamy zakup niewielkich porcji preparatu, a dużych wyłącznie tylko wtedy, gdy wykorzystana zostanie w krótkim czasie. Nieotwarte opakowania mają trwałość około 18 miesięcy.
Czym jest Transglutaminaza lub ?Mięsny Klej ? Meat Glue??
Transglutaminaza ("Mięsnym Klejem ? Meat Glue?, jest naturalnym enzymem, który ma zdolność do łączenia (sieciowania) białek. Surowe mięso po poddaniu działania TG, zachowuje dłużej swój wygląd oraz wytrzymałość.
Przygotowywanie jednakowych porcji , które gotują się równomiernie, dobrze wyglądają, przy zmniejszeniu ilości odpadów.
Wiązania mieszanek mięsnych, takich jak kiełbasy, bez osłonek.
Wykonywanie kombinacji mięsnych takich jak boczek i przegrzebki.
Wytwarzanie specjalnych dań, takich jak mięsne kluski, mięsno warzywne pasty itp.
Dodatkowo, wśród innych zastosowań, za pomocą TG można zagęścić żółtka jaj, wzmocnić mieszanki ciast, dokonać zagęszczenia systemów mlecznych i zwiększenia wydajności produkcji tofu.
Jak działa Transglutaminaza?
Transglutaminaza jest enzymem naturalnie występującym u roślin, zwierząt i bakterii.
Enzymy są białkami, które działają jako katalizatory reakcji chemicznych; przyspieszają te reakcje, a w niektórych przypadkach powodują, że reakcje te występują (które w przypadku braku ich obecności by nie zaszły).
Transglutaminaza wiąże ze sobą cząsteczki białka za pomocą ( bardzo wytrzymałych) wiązań kowalencyjnych poprzez łączenie aminokwasów glutaminy i lizyny.
Czy Transglutaminaza jest bezpieczna?
Transglutaminaza jest bezpiecznym enzymem, nie szkodzi zdrowiu człowieka. TG jest dezaktywowana przez większość technik gotowania i nie nadaje żywności zapachu i posmaku. TG jest klasyfikowana przez FDA jako produkt GRAS (ogólnie uznany za bezpieczny), kiedy jest stosowana w prawidłowy sposób.