Transglutaminaza MeatGlair TG-901 jest preparatem zawierającym enzym transglutaminazę do zastosowanym w aplikacjach kuchennych. Oprócz transglutaminazy i maltodekstryny preparat zawiera rozpuszczalne w wodzie białka z mleka krowiego w tym kazeinian sodu. Białko to przylegając do powierzchni żywności, wiążąc się z transglutaminazą kompensując deficyt białka w mieszaninie, co znacznie wpływa na poprawiając efekt końcowy działania enzymu. Powoduje to, że transglutaminaza idealnie nadaje się nawet do przygotowywania mięs trudnych do dalszej obróbki szczególnie gotowanych. Obecność kazeinianu sodu w preparacie enzymatycznym dodaje dodatkowej mocy wiążącej, dostarczonej przez kazeinian sodu.
Sposoby użycia MeatGlair TG-901
Masa mięsna może być posypana preparatem ?na sucho?. Może być wymieszana z 4 objętościami wody przybierając postać rzadkiej zaprawy. Można również dodawać bezpośrednio do zmielonej mieszaniny mięsnej. Jest bezpieczny i łatwy w użyciu.
Standardowe użycie wynosi od 0,8 do 1,0 % w masie mięsnej lub w roztworze.
Pakiet Domowy zawiera wystarczającą ilość preparatu transglutaminazy dla 12-15 kg produktu. Pakiet Profesjonalny zawiera wystarczającą ilość dla 220-300 kg.
Uwaga: Transglutaminaza wystawiona na działanie tlenu traci swoją aktywność. Aby uniknąć strat, zalecamy zakup niewielkich porcji preparatu, a dużych wyłącznie tylko wtedy, gdy wykorzystana zostanie w krótkim czasie. Nieotwarte opakowania mają trwałość około 18 miesięcy.
Czym jest Transglutaminaza lub ?Mięsny Klej ? Meat Glue??
Transglutaminaza (TG-901 zwana inaczej ?Mięsnym Klejem ? Meat Glue?, jest naturalnym enzymem, który ma zdolność do łączenia (sieciowania) białek.
Gdy surowe mięso po poddaniu działania TG, zachowuje dłużej swój wygląd oraz wytrzymałość.
Przygotowywanie jednakowych porcji , które gotują się równomiernie, dobrze wyglądają, przy zmniejszeniu ilości odpadów.
Wiązania mieszanek mięsnych, takich jak kiełbasy, bez osłonek.
Wykonywanie kombinacji mięsnych takich jak boczek i przegrzebki.
Wytwarzanie specjalnych dań, takich jak mięsne kluski, mięsno warzywne pasty itp.
Dodatkowo, wśród innych zastosowań, za pomocą TG można zagęścić żółtka jaj, wzmocnić mieszanki ciast, dokonać zagęszczenia systemów mlecznych i zwiększenia wydajności produkcji tofu.
Jak działa Transglutaminaza?
Transglutaminaza jest enzymem naturalnie występującym u roślin, zwierząt i bakterii.
Enzymy są białkami, które działają jako katalizatory reakcji chemicznych; przyspieszają te reakcje, a w niektórych przypadkach powodują, że reakcje te występują (które w przypadku braku ich obecności by nie zaszły).
Transglutaminaza wiąże ze sobą cząsteczki białka za pomocą ( bardzo wytrzymałych) wiązań kowalencyjnych poprzez łączenie aminokwasów glutaminy i lizyny.
Czy Transglutaminaza jest bezpieczna?
Transglutaminaza jest bezpiecznym enzymem, nie szkodzi zdrowiu człowieka. TG jest dezaktywowana przez większość technik gotowania i nie nadaje żywności zapachu i posmaku. TG jest klasyfikowana przez FDA jako produkt GRAS (ogólnie uznany za bezpieczny), kiedy jest stosowana w prawidłowy sposób.
Aktywność powyżej > 150u/g
All right reserved Novazym Polska.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.